2011. augusztus 16., kedd

Bodza-szezon

A bodzával való festéshez Katbo-Réka szépséges fonala hozta meg a kedvem. A kedvenc játszóterünk környékén van néhány termetes bokor és fácska, sok-sok sötétre érett bogyótól nehéz tányérral, festeni valóm naná, hogy akad idehaza. Így aztán nagyfiam segítségével belevágtam az újabb festős kalandba. Még játszizás előtt beázattam a gyapjút mosószappanos meleg (nem forró) vízbe, majd míg a kicsik aludtak, Sebikémmel villával leszemeztük a bodzát. Arra nem találtam útmutatót, hogy csak a bogyókat, vagy a tányért is fel kell-e használni, sem arra, hogy kell-e hozzá valamilyen pácanyag.
Így azán külön lábasban kifőztem a bogyókat,  kicsit szét is nyomkodtam, egy másik lábasban pedig - lássuk, mi történik alapon - a tányérkákat és egy-két levelet. Ez utóbbi lé meglehetős mocsárszagot árasztott, de jól tűrtük. :)) Egy-egy fonaldarabkát dobtam mindkét lébe néhány percre, a mocsarasra különösen kíváncsi voltam. Nem tűnt riasztónak az eredmény, ezért - immáron az esti altatás után a leszűrt levek,és a szappanos létől kiöblített fonalak kerültek terítékre. 
A bogyós adag: 3l bodzalé, 1-2ek ecet, 35dkg gyapjúfonal/előszál. Kezdettől tartalékon főztem, kb másfél órán át, egész éjszaka a festőlében állt, majd reggel kivettem, átmostam, míg már alig engedte a színét, végül kapott egy ecetes fürdőt. Megj: legközelebb ennyi folyadékba jóval kevesebb madzagot teszek.


bodza-ecet halvány mogyoró alapon
 

Rikker-féle csipkefonal
Rikker-féle előszál
A mocsaras adag: 2l mocsárlé, kb 1/5ek timsó, 10dkg gyapjúfonal. Főzés mint fent, majd reggel tisztázás, szárítás. Ééés óriási meglepetés! Gyönyörű zöld lett az így festett fonal, áldottam a merszem, hogy csipkefonalat tettem bele.

A bogyóssal annyira nem vagyok elégedett, ezért ugyanennek a festőlének a felét visszatettem két mokkáskanálnyi timsóval, és kifőztem benne 5dkg gyapjú-mohair keverék fonalat. Nos, ez az eredmény már sokkal tetszetősebb, alighanem átfestem mind a 35dkg-ot, de az előfonalat biztosan.

14 megjegyzés:

Annamari írta...

Óóóó az a mocsaras... a többi is, de az aztán gyönyörűséges!

Zsu írta...

A gyapjú-moher és a mocsaras is bombajó lett, milyen ügyi vagy!

Zsófi írta...

Hű, de szépek lettek!

Zandiflora írta...

Gyönyörűek lettek! A kedvenc színeim. Én is kedvet kaptam. :)

Amanda írta...

Jól sikerültek!

Tündérlátta írta...

A mocsaras nálam is a nyerő!

gromine írta...

Hű, de jól sikerültek !!!

Irenka írta...

Köszönöm, lánykák! Hajrá, Zandiflora!

Julcsi írta...

Jaj, de ügyes vagy! Nekem mi a csudáért nem sikerülnek ilyen csodás színek?(#5{k>nˇđ€...!:D)

Irenka írta...

Köszi, Julcsi! Nem tudom, neked miért nem, olvastam már Rékánál is, hogy nem. Nekem is sokadik próbálkozásom már, csak nézd meg a "festés" címszavam.

Irenka írta...

Kieg: most is csak véletlenül lett szép, ezt be kell vallanom.

Amanda írta...

Irénka, az előszálbó mit tervezel?

Irenka írta...

Valami nyakbavalót. Úgy emlékszem, ilyesmiket kötögettek belőle a lányok. Majd igyekszem nagyon óvatosan bánni vele. Van valami ötleted/tanácsod?

Csilla írta...

Nagyon belejöttél :) ez a bodzás a képen olyan barnás lilásnak tünik, nekem az jön be jobban, de ugye tudjuk nekem nagyon nem jön be a zöld.