2010. augusztus 14., szombat

Pimpelliese - Irenka módra

Ezt az újabb kis csipkés baktust nagyobbik keresztlányunknak kötöttem (13 éves). A kiinduló minta Pimpelliese névre hallgat, de kicsit átvariáltam a saját ízlésem szerint.
A fordított és a lustakötést valahogy nem kedvelem, nem igazán tetszik, ezért a kendőcske simakötéssel készült, csak az egyenes szélén a szélszem előtti két szemet kötöttem lustával.
A szaporításhoz a minta 1., 5. és 9. sorában van egy ráhajtás a kötésjelölő előtti szem előtt. Ezt a ráhajtást úgy kötöttem le a hátoldalon, hogy lyuk legyen a helyén, így itt is keletkezett egy "csipkesor".  Emiatt a fogyasztós részen is variálnom kellett, az 1., 5., 9. sorban a kötésjelölő előtti szem előtt két szemet jobbra dőlve összekötöttem, és egy ráhajtást készítettem. Így a fogyasztás a 3., 7., 11. sorba került, szintén jobbra dőlő összekötéssel.
Egy hibát találtam a leírásban: a 12. sorban 4 szemet (3szem+a ráhajtás) kell kötni a kötésjelölő előtt, így lesz meg az 1. sorhoz szükséges szemszám.
Ja! Két szélszemet is kötöttem, azaz nem 7, hanem 9 szemre kezdtem.
A kötésjelölőt a mintaegység második ismétlése után elveszítettem, de már nem is volt rá szükség.

A fonal 60% selyem, 40% gyapjú, a címke 4-4,5-es tűt ajánl, 6-ossal kötöttem. Puha, selymes (mily meglepő:)), blokkolás után nagyon szép esése van. Az ötdekás gombócból annyi maradt, hogy egy kisebb és egy nagyobb virágot horgoltam, ezekből a kendő gazdája szeretne majd valamit készíteni. A virágokat továbbra is Gabella leírása alapján készítem, de a kicsihez egyráhajtásos pálcákat horgoltam.










8 megjegyzés:

PETUNIA írta...

Nagyon csinos :o) No és az, hogy saját "képedre" variálod azért külön "bámulatom". :o)

Jutka írta...

Nagyon megy neked a baktus kötés már az előző is nagyon,nagyon, de ez még sokkal jobban tetszik!
A leírást meg köszönöm.

Amanda írta...

Nekem is nagyon tetszik, főleg a variációid, mert lustát én sem szeretek kötni. Valahogy lusta vagyok hozzá!

Kriszti írta...

Nagyon jó lett a Te változatod!

Gratulálok!

nöné írta...

Jó lett, jó lett!!!

Irenka írta...

Köszönöm! Örülök, hogy jónak, használhatónak találjátok ezt a kis leírást.

Namata írta...

Nagyon aranyos !!:)

Vera írta...

Már elöbb is láttam a kendöcskét, nagyon aranyos, most itt irom ezt elöbb olvasod..Jó lett. a tető, még nem esett az eső.DE: megusztuk, meg Ők is akkor nyugodtam meg mikor mögöttük becsukodott a kapu......