2010. augusztus 3., kedd

Az én 10+1-es könyvlistám

Helen blogján találtam egy játékot: "Írjál ki tíz plusz egy könyvet, amiket te már olvastál, de ajánlanád a többieknek. Nevezz meg öt bloggert, akinek kíváncsi vagy a véleményére, linkeld be őket, és hagyj nekik üzenetet a blogjukban. Jó olvasást." ...Helen változata: " Megtennéd, hogy ha már végigolvastad az én személyes listám, megírod a sajátod? :) Aztán hagyj egy linket, ami elveszet a te írásodhoz..."

Veszem, írom, megteszem - mert az olvasás ugyanúgy az életem része, mint a levegővétel (bár mostanában minimális időm van rá). Sőt, nálunk ez családi vonás: a férjem és a nagyobbik fiunk is sokat olvasnak.

A listám inkább ad-hoc jellegű, ami éppen eszembe jutott.
1. József Attila összes - kamaszkorom óta megunhatatlan kedvencem.
2. John Irving: Garp szerint a világ - görbe tükör, amire időnként szükség van.
3. Szepes Mária: A vörös oroszlán - lélekvándorlás, spirituális gondolkodásmód és kaland.
4. Harry Potter sorozat - egy remekül felépített fantáziavilág.
5. Csalog Zsolt: Parasztregény - egy értelmes, maga korában iskolázottnak számító parasztasszony mesél az életükről - élvezetes, néhol humoros. Amikor olvasom, én is belecsöppenek az akkori világba, ott élek Tiszaroffon.
6. Vámos Miklós: Apák könyve - nagyszerű családregény. Zsidó családról szól, így az egyik kedvelt témámat is érinti, hiszen a Holokausztot, és úgy általában a vallási meggyőződés (bőrszín, faj, stb.) szerinti megkülönböztetés szörnyűségét bele kell vésni az emberek tudatába, hátha így csökken az esély az ismétlődésére.
7. Sommerset Maugham: Színház - álarc-viselésről, míg már-már elfeledjük, kik/milyenek is vagyunk valójában; az öregedésről, emberi kapcsolatokról.
8. Anatole France: Angyalok háborúja - érdekes nézőpont.
9. Emile Ajar: Előttem az élet - Momo, az arab származású árva kisfiú és Róza mama, a koncentrációs tábort megjárt, zsidó származású kiöregedett prosti kapcsolatáról. Környezet: Rosa mama „kurvagyerek-bömböldéje”, plusz az őket körülvevő alvilági népek. Vékony könyv, de nem laza olvasmány.
10. Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak - igazából a férjem kedvence, én általa kedveltem meg.
+1. Tolkien: A Gyűrűk Ura trilógia - évekkel a film megjelenése előtt kedvencem lett, többször is olvastam. Aki szereti a jó meséket, nem hagyhatja ki. Ja! A film pedig tökéletes. Néhol eltér a regénytől, de azt hiszem, az szükséges is ahhoz, hogy élvezetes legyen - bár erről megoszlanak a vélemények.

Már elkészült a listám, amikor eszembe jutott Shakespeare Rómeó és Júliája. Olvasva, többféle filmváltozatban, minden formájában szeretem, el tudok merülni a történetben, és átélem a szereplők érzelmeit.

Nos, én sem jelölök ki öt bloggert, akinek továbbadnám. Akinek kedve van, járjon el Helen kérése szerint, én is csak azt kérem, hagyd itt kommentben a linket, ahol elolvashatom a listád.

Jó töprengést!

3 megjegyzés:

helen írta...

Ezer köszönet :))

Macus írta...

A "Színház" nálam is benne lenne a 10-ben, azt hiszem. Vámos Miklós, HP is jöhet.
Ha lesz egy kis erőm,lehet, átgondolom én is, aztán megírom a listát.

Melinda írta...

A Garp szerint a világ és az Előttem az élet nekem is nagy kedvenceim, Maugham-tól épp most olvasok, Vámos M. könyveit is szeretem. Ó, és bár nem olvastam minden kötetét, a HP sorozat is tetszik.:)