2010. december 10., péntek

Sapka-sál együttesek fiúknak és egy beret-kísérlet

A kötömények előtt helyzetjelentésül csak annyi, hogy a problémám(/nk)ra (túlterheltség) úgy tűnik, lesz megoldás. Tulajdonképpen nem titok, de valami miatt - magam sem értem - nem akaródzik ide leírni.
És akkor következzék a főtéma:
Még október végén-november elején készültek ezek a sapi-baktus együttesek a fiaimnak. Sebiéhez háromféle szürkét használtam: a sötét 100% baby-alpaka - selymesen puha és finom meleg, ezért ez került a fülekhez. A középszürke Bellana sport márkájú 100% gyapjú, a világos Arcana nevű  75% gyapjú-25% acryl összetételű zoknifonal két szállal. Tűméret: a passzéhoz 3,5, a simakötéses részhez 4-es.
Ehhez az egyszerű sapka-fazonhoz továbbra is Gabella leírását használom módosításokkal. A szemszámot kötéspróba és fejkör-méret alapján számolom ki. Olasz kezdést használtam, mert nem szeretném, ha kinyúlna a passzéja. A csőkötést Betti youtube-on található videóiból tanulgatom. 
Fogyasztás: általában magam elé teszem az egyik megfelelő méretű sapit, és az alapján határozom meg a kezdés magasságát.  Eleinte minden harmadik, aztán minden második, majd az utolsó két-három sorban minden sorban fogyasztok, így nem kevésbé csúcsos a teteje. Nagy örömömre a tulaj szereti, mióta megkapta csak ezt hordja - kell ennél nagyobb dicséret?


 Bendike együttese baby supra nevű, 100% babák számára finomított gyapjú fonalból készült, két szállal, ha jól emlékszem 3,5 és 4-es tűvel. Erre - végre - még nem mondta, hogy szúr.


A baktusok csíkozásához négysoronként váltottam színt.

Ez a nyakmelegítő az első - és eddig egyetlen - "igazi" megrendelésre készített darabom. Ercsu leírása alapján, fele pamut-fele gyapjú fonalból készült, azt hiszem 4,5-es tűvel. Nagyon jó leírás, csak ajánlani tudom mindenkinek, aki nem teljesen kezdő. Gyorsan elkészíthető ajándéknak is kiváló.

Nem találtam Dorkának megfelelő méretű beret-leírást, ezért kísérleteztem - rész-sikerrel. A szín és a minta stimmel, a méret viszont max egyévesnek jó. Már így is 136 szemet kellett kötni a legbővebb részen, szóval kicsit pihentetem, majd újra nekifutok. 

Még adós vagyok a Fonalfalóra is, majd mérek, aztán írok, de lehet, hogy csak januárban. Ugye nem baj?


11 megjegyzés:

Macus írta...

Szépek agyon. Látom a klasszikus baktust te is kedveled.

Macus írta...

helyesbítek: szépek nagyon.

nöné írta...

Ó, micsoda kollekció! Nagyon helyesek mind a kötött, mind az élő modellek:o) Majd mesélj ám!

Amanda írta...

Nagyon szépeket hoztál megint.A modellek nagyon csinosak!

Csilla írta...

Nálam a nyaklemegitő a nyerő, nekem a sima baktusz kicsit unalmas, egyszer megkötöttem csipkésen és azóta nem nagyon izgat, nagyon ritkán kötök készer ugyan olyat, nem si tudom mikor volt rá példa utoljára, na de ez én vagyok...

Irenka írta...

Köszönöm a kedves kommentjeiteket!

Gyöngyöm: mesélek, persze, csak hadd rendeződjenek el a dolgok.

Csilla: én is unom már kissé a baktust, de a gyerekek jobban szeretik, mint a hagyományos sálat, és szerencsére jó sok gyerek van a környezetünkben. De azért nálam is tervben van jónéhány nyakmelegítő (is).

bucilla írta...

Milyen helyes kis modelleid vannak Irenkám:))Nagyon szép, és nem kevésbé hasznos dolgokat kötöttél nekik. Beret is csodás lesz!

Margó írta...

Köszönöm szépen ezt a csodaszép nyakmelegítőt! Nagyon szeretem:))

Irenka írta...

Köszönöm, Bucika!
Margó: Örülök, hogy tetszik, és hogy láthatom, kinek dolgoztam. Bepillantottam a blogodba is, szépeket fűzöl.

Névtelen írta...

Nagyon klasszak, ès minden elismerèsem, hogy ilyen hajtòs idoszakban ennyit kotottèl. Nekem van egy beret leiràsom, lustakotèses, ès roviditett sorokkal dolgozik, nem lentrol felfelè kell kotni, hanem hosszàban, nem tudom, èrted-e. Felnott mèret, de ha èrdekel, elkuldom, biztos kevesebb cikkellyel gyereket is lehet belole csinàlni.
Melyik az az olasz kezdès, az a màsmilyen szàllal megkezdjuk, aztàn azt kibontjuk belole?

Irenka írta...

Köszi Katica, érdekel a rövidített soros beret. Olasz kezdésnél pl 1sima 1fordított mintánál az első néhány sorban a simákat lekötjük, a fordítottakat a szálat elöl vezetve leemeljük. Olyan lesz, mintha dupla lenne az anyag. Érdemes megnézni a videókat, a kezdése is különleges.
Magam sem értem, mikor kötöttem, de minél sresszesebbek a napjaim, annál több "kéziszórakozásra" van szükségem, hogy megnyugodjak. Inkább nem vasalok, vagy kevesebbet alszom.