2015. április 7., kedd

Számolós kártyajáték gyerekeknek, és egy kis horgolás

Ezt a kis játékot férjem kezdte játszani a most elsős gyerekeinkkel részben a móka, részben a tízesátlépés-gyakorlás kedvéért, és akkora kedvvel nyomják napok óta, hogy gondoltam, közzéteszem, másoknál is vidámmá teheti a matekozást.

Hozzávalók: francia-kártya a jokerek nélkül, két vagy több játékos, játékhoz való jókedv.
Játékidő: 15 perctől akármennyi, amíg a kedv tart. A kitűzött pontszám több menetben is összegyűjthető.
Menete: minden játékos öt lapot kap, középre kiteszünk három lapot felfelé fordítva, valamint a paklit lefelé fordítva(=talon).
Cél: minél több lapot összegyűjteni, minden begyűjtött lap egy pontot ér, az ütött és az ütő lapok is számítanak.
Hogyan: a középen lévő lapokat egyező értékű egy vagy több lappal lehet ütni. 
Értékek: ász=1, bubi=11, dáma=12, király=13, a számozott lapok értéke adott.

Példa: középen van egy hetes, egy bubi és egy ötös. 
Lehet ütni a lapokat külön-külön, pl. a bubit egy hetessel és egy négyessel (ez az ütés 3 pontot ér),
vagy több lapot egyszerre, pl. a bubit és a hetest két kilencessel vagy egy királlyal és egy hatossal. Aki valamilyen kombinációval mindhárom lapot üti, plusz egy pontot kap.

 Aki nem tud ütni, betesz középre egy lapot a kezéből. Ha elfogynak a lapjai, elveszi a felső öt lapot a talonból.

Jutalmazás: ahány lapot sikerült begyűjteni, annyi pont - mi lego-pöttyökben mérjük, így kézzelfogható a siker. :)  Nálunk az a cél, hogy száz pont összegyűljön, mert száz pontonként "nyeremény" van, az aktuális favorit matricák formájában (jelenleg Kukabúvár, ill. Frozen).

Az ötletet a "Kaszinó" nevű kártyajáték adta, azzal is érdemes próbálkozni. 

Hétpontos ütés
Fonalazós téren belevágtam egyik régi tervem megvalósításába, ágytakarót horgolok, nem kisebbet, mint franciaágy-méretűt (210cm x 230cm). Úgy tippelem, két év alatt lesz készen - belekalkulálva hobbi-téren felettébb rapszodikus, könnyen csábuló természetem. Alize Cotton Goldból, Himalaya Perlinából és hasonló vastagságú akrilokból készül 3,5-es tűvel, Attic24 Neat ripple-mintája alapján (a mintához katt a linkre).1 megjegyzés:

aarkus írta...

A kártyajáték mint matektanítási eszköz nagyon elmés, a takaró meg szépsége lesz! Én is épp ma tettem fel a blogra egy kész takarót - no de az csak egy kamasznyi méret, a franciaágyra való az felfoghatatlanul nagy, elismerésem és hajrá!