2011. június 5., vasárnap

Festési tapasztalatok I.


Előrebocsátom, hogy amit műveltem a festések során, nem tudományos alapon tettem, követés csak saját felelősségre történjen.
A felhasznált fonalak: turkálóban vásárolt gyapjúfonalak, a legtöbb nem fehér, hanem halvány barnás, bézses színű.
A fonalat az első festése előtt átmostam mosószappanos vízben. Ha újra festeni fogok, még ecetes vízbe is beáztatom kb. fél órára.


Ebben a bejegyzésben az italporos kísérletekről írok.
A módszer az, amit több helyen láttam: a különböző színeket feloldottam két-három befőttesüvegben, az üvegeket egy nagyobb lábasba tettem, a lábasba vizet engedtem, a fonalat belegyömöszöltem az üvegekbe, és dunsztoltam tartalék lángon, kb 20-30 percig, vagy ameddig gondoltam. 
Azt hiszem, az italporos festésnél is érdemes ecetet adni a festőléhez. Én akkor tettem bele, amikor már elzártam a tűzhelyet, óvatosan elkutyultam, és hagytam kihűlni benne a fonalat.
Többféle színű italport kipróbáltam, többféle töménységben. Nekem a különböző ízek keverése nem működött, olyan volt, mintha kioltanák egymás hatását. Ercsunak nagyon szép lett, ahogy a pirosakat cola ízűvel tompította, nálam a cola egyszerűen eltüntette a színeket. A lé színes volt, de a fonal piszkos rózsaszín lett. Lehet, az is közrejátszott, hogy nem fehér színű fonal volt az alap.
Az adagolásról: minél több port tettem egy befőttesüvegnyi folyadékhoz, annál erőteljesebb volt a hatás. Ha újra kipróbálnám pirosakkal, három tasakkal tennék egy-egy üvegbe, és ebben kb. 10 dkg gyapjút festenék. Ami miatt nem tetszik ez az ötlet, az a költség: a narancsos-sárgás 10dkg-os adaghoz 8 zacskó italport használtam el. Egy zacskó ára 70-90.-Ft között mozog.
Az italporos színt a kelmeszíntelenítő teljesen eltüntette a fonalból, lehetett újrakezdeni az adott fonal festését.

Ha több üvegbe szeretnénk belenyomkodni a gyapjút, érdemes jó hosszú motringot készíteni. Nekem nincs spéci eszközöm hozzá, maradt a felfordított fotel/dohányzóasztal négy lába.

Ami sikeresnek minősíthető: ehhez a halvány színűhöz egy zacskó narancs és egy zacskó citromos italport használtam 5dkg fonalhoz. A narancsosból szinte semmi nem látszik, de a citromos halvány sárgája a narancsos árnyalatú fehérrel nagyon tetszik. Ez a fonal finom puha is, Dorkámnak kötök belőle sapit vagy sálat.
Az alsó motring 10dkg-os. Ehhez használtam 2 zacskó fehér szőlőt, 3 zacskó narancsot és 3 citromot. A fehér szőlőnek elég erőteljes színe van. A középsőt 2 zacskó barackossal festettem, de csak rövid ideig, és gyorsan ki is mostam - túl erőteljesnek látszott a színe. A kis pink azért van benne, mert nem oldódott fel egyenletesen a por, úgy tettem bele a fonalat. 

Amit pirosas italporokkal festettem, mind egységesen fáradt-rózsaszín lett, később azokat festettem át Ibériával.
Az alap
Amikor a pirosakat colával akartam keverni
Aztán málnással próbáltam javítani a helyzeten
Végül jött az Iberia
Ez van a másik lábasban
Kísérletezés kicsiben:
A kis dobozoknak fedele is van, ezeket mikróztam

Nagyjából ennyi. Ha valamit zavarosan írtam, kérdezzetek bátran!

3 megjegyzés:

Marcsimami írta...

Hogy Te milyen ügyes és precíz vagy, gratulálok! :)
Előző évben én is sokat kisérleteztem fonalfestéssel, de nem jegyeztem le. Így azután, csak halványan dereng az emlékezetemben. :)
Mivel "a példa tanít", legközelebb példát veszek rólad! :)

Paat írta...

Eszméletlen jó színek lettek, nekem például a málnással mentett is nagyon tetszett volna abban az állapotában is! Újra fellelkesültem:)

Irenka írta...

Köszönöm a hozzászólásokat, dícséreteket!
Marcsimami: inkább feledékeny vagyok, mint precíz, kell az emlékeztető. :)) Szerintem egyik haszna a blogolásnak, hogy meg tudjuk osztani egymással a tapasztalatainkat, így el lehet kerülni egy-két buktatót.
Paat: Ragályos, ugye?