2010. október 14., csütörtök

Mééég baktus és egy mellény

A baktus megunhatatlan. Kolléganőm kislányának Mikulás-ajándék lesz ez a kis  - jobb ötlet híján - meggyszínűnek elnevezett sálacska. Phildar DK fonal 30% gyapjútartalommal 3,5 dkg, 4-es tű, két virágos gomb kellett hozzá és néhány buszon töltött óra :-). Ez is barterkereskedelem alapja: kaptam cserébe egy egyszerű önellenőrzést (tudtam, mit mire kell javítani, csak azt nem, milyen nyomtatványon - most már ezt is megtanultam). Eredeti minta itt, virágok leírása Gabellánál.



Ezt a szőrös-bojtos sálacskát Dorkámnak szántam, azonban a próbán nem tűnt túl elégedettnek, de sebaj. Ha valóban nem kéri, öcsémék hatéves lánykája hátha örömmel fogadja. 50cm*18cm-es lett, 5 dkg fonalat használtam fel hozzá, de nem fonalfalós, mert szeptemberi szerzemény. Érdekessége, hogy 78% gyapút tartalmaz, és csodásan selymes, puha, ráadásul viccesen szőrös - ilyen magas gyapjútartalmú kócos fonalat még nem láttam korábban.


UFO-ból FO - lehetne a cím, ha önálló bejegyzést írnék erről a mellényről. Bendikémnek kezdtem el még tavasszal, aztán mostanáig pihizett. Megtévesztésig pamut-hatású műszál fonal, címkéje nem volt, szóval munka közben jöttem rá, hogy mégsem pamuttal dolgozom, de így is kellemes tapintású textil lett belőle, és a színezése is tetszik.
2,5-es tűvel kötöttem a passzét, 3-assal a simakötéses részét, zoknitű-készlettel a karöltőket és a nyakkört. Alulról kezdve hónaljig egyben készült, majd a karöltők fogyasztása után külön kötöttem tovább elejét-hátát. Most ősszel kicsit meg kellett toldani, ugyanis nőtt a gyerkőc. Így fonalfalós belelőle kb 3dkg - a toldás, és nyakkör-karöltők passzrésze.


6 megjegyzés:

nöné írta...

Remek kis darabok lettek ezek. Nagyon szép színe van a kis gombosnak.
Nagyon belejöttél ebbe a bartel-kereskedelembe:o)

Névtelen írta...

Nagyon belehùztàl a kotèsbe, ès minden nagyon klassz! Nagyon tetszik a mellènyen a minta, amit a fonal adott ki, ès a baktus a viràggal csuda cuki.

gromine írta...

Milyen sok szép dolgot kötöttél.
Nagyon tetszik a baktus a virággal, és a színei is:)

Irenka írta...

Köszönöm a látogatást és kedves szavaitokat! Mostanában csak ilyen apróságokra futja az erőmből és az időmből.
A bartel-kereskedelem - hát igen, az árképzés problémakör. Olyan emberek kértek tőlem kötött holmit, akikkel nap mint nap köcsönösen segítjük egymást, ugyanakkor, ha ingyen kötöttem volna nekik, az túlzás lett volna - így esett, hogy barteleztünk inkább.

Amanda írta...

Szépeket készítettél, az első sálacska nagyon tetszik. Főleg azért, mert nem lustával készült, mint sok más baktus. Szeretnék én is, de a lustához lusta vagyok.
Nekem is van néhány nagyon jól gyümölcsöző csere-kapcsolatom. Én most készültem el a cserecuccal, de már jön az újabb adag anyag és daráltszivacs.

Csilla írta...

Jók lettek ezek is. Nagyon szép kis mintát adott ki ez a fonal a mellénynél.