2010. június 1., kedd

Őszies bejegyzés

Ebben a "szép" időben úgy gondoltam, bemutatom azt a kis sálat, amit még tavasszal kötöttem. Íme:

A mintát a ravelry-n találtam, és egyből beleszerettem. Kétszer is megkötöttem, egyszer kedves szomszédaink kislányának, másodszor pedig Dorkámnak. Alapanyag: pihe-puha, csecsemőruhákhoz készített 100% gyapjú.

Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult. A leírást csak kb olvastam el (nem tudok folyékonyan angolul, a fordításnak pedig nem volt kedvem nekiveselkedni), ami kimaradt, kitaláltam.

Úgy emlékszem, hármas tűt használtam, 5 szemre kezdtem (ebből kettő szélszem), és minden második sorban a két szélső (=szélszem előtti ill. utáni) szemet simán és fordítottan is lekötöttem (knit front and back) szaporítás gyanánt mindaddig, amíg kedvemre való nem lett a szélessége. Igyekeztem figyelni, hogy az 1s 1f mintát ne törjem meg a szaporításokkal.
Ja, igen! A minta egy sima, egy fordított (1s 1f).

Aztán egyenesen kötöttem, amíg úgy láttam, hogy most már következhet a fogyasztás (kb 3-4 cm).

Fogyasztás: kettesével összekötöttem a szemeket, majd ezzel a megfelezett szemszámmal kötöttem néhány sort. Mennyit is? Kb 2 cm-t.
A következő sorban minden szemet kétszer kötöttem le, így visszaállt a fogyasztás előtti szemszám.
Kötögettem az 1s 1f-eket egész a következő fogyasztásos részig, ami nem is fogyasztás. Ugyanis itt egy lyukat kell képezni, amin átbújik a sálacska másik vége.
A lyuk úgy készül, hogy minden második szemet átszedünk egy szemtartóra (nagyméretű biztostű, üres harisnyakötőtű vagy egyéb alkalmas eszköz). A maradékot kötögetjük kb 2cm-en át (ezt a részt simakötéssel kötöttem).
Most ezeket is át kell szedni egy szemtartóra, kivéve, ha van még egy ugyanakkora tűnk. Az előzőleg félretett szemeket tűre szedjük, és ugyanolyan hosszú darabot kötünk mint az imént (2cm). Én úgy kötöttem, hogy a lyuk belseje felőli oldal legyen fordított, a sál felszíne felé néző sima.
Ezután a két fél részt - mivel már nagyon hiányoztak egymásnak - egyesítettem: egy szem az egyik tűről, egy szem a másikról, és 1s 1f-fel kötöttem ugyanakkora szakaszt, mint a sál másik végén. Ezután fogyasztottam: minden második sorban összekötöttem a két majdnem szélső szemet (szélszem!), a maradék öt szemet leláncoltam.

Egy kis horgolt virággal díszítettem, és egy gombbal, amit anya gombos dobozában találtam.

Ezen a képen már szettben látható, ugyanis készült hozzá fülvédős csíkos sapi, de ez már inkább télies darab, olyan hideg pedig csak nem lesz - ugye?Ui: a fiúknak is kötök ám, és kép is van róluk! No, majd legközelebb!

6 megjegyzés:

Macus írta...

Jó kis sálacska.Láthatóan a kislány is jól érzi magát benne.

Szihaj írta...

Nagyon aranyos ez a kis sál, és a színe is szuper csajos :))

Kriszti írta...

Azt hiszem megjegyzem ezt a leírást. Őszre, télre én is akarok csinálni sapka-sál együtteseket a kicsiknek.
Köszi a leírást!

Irenka írta...

Köszönöm, lányok!
Kriszti: csak bátran, azért fáradoztam a leírásával!

Kata írta...

szia! Először is: üdv az olvasóink között :) Belekukkantottam a blogodba; hát elképesztő! Micsoda szépségeket alkotsz.. Igazán elbűvölődtem. Látom van közös pont is; Nálatok már három évesek lesznek :) minden jót: Kata

Piszke anyóca írta...

De jó, látom neked is van tündérkéd, aki bőséges inspirációt ad a kötéshez. :) Tüneményes a kislány is, a szett is.