2011. január 27., csütörtök

Farmerkék orchideák

Ismét véget ért egy hosszú történet, elkészültem ugyanis a Krókusz-Annamari tervezte kendővel. Hát, tesztkötőnek nem váltam be, ez elmondható.
Elég sokféle érzelem kísérte a munkát, volt, hogy repültek a tűim, volt, hogy rá se bírtam nézni, azért is haladtam vele ilyen akadozva. De készen van, és tetszik. Eltérés a lerástól: nuppok helyett gyöngyöztem, mert a nuppok egyszerűen nem látszottak ebből a fonalból.
Minta: Vad orchidea by Krókusz Annamari
Fonal: Regia zoknikötő + Home márkájú zoknifonal, mert a 400m-es gombóc nem volt elég,  mindkettő kb 75% gyapjútartalmú.
Súly: 12dkg, ennek kb fele fonalfalós.
Tű: 4mm-es bambusz körkötő.
Méret: 148x74cm




Díjazott lettem!

Nagyon kellemes meglepetés ért a napokban, és ezek a szavak igen-igen tartózkodó módon fejezik ki az örömöt, amit a díjról értesülve éreztem. Köszönöm szépen, Viki
Sajnos jöttek ismét mindenféle betegségek (a család 3/5-e gyógyulóban van, köztük én is), így csak most tudok írni róla.
Ezt kaptam:
A szabályok:
- Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.

- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.

- Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.

- Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.

Igen, a díj legnehezebb része a továbbadás. Elég sok blogot követek, sok kedves és tehetséges bloggert ismertem meg, nehéz választani.

Hosszas keresgélés és dilemmázás után (kár, hogy csak ötöt lehet) akiknek továbbadom a díjat: 

Kötögető Kata- szuper és eredeti, ahogy régi kötésleírások alapján mai darabokat alkot, a fordításai pedig sokunknak hasznosak.
Wondrlanding Eszter - akinek minden munkája abszolút precíz és gyönyörű.
Amanda - egyéni hang, jópofa Tildák, és amihez ér, szép lesz.
Gromine - szépséges hímzések és fotók.
Zandiflora - a blog lehet fiatal, de a blogger nem kezdő kötögető, ez minden munkáján látszik.

Fogadjátok szeretettel!

2011. január 25., kedd

Fekete csipke

A nyárra gondoltam, vállpántos felsőre, hűs esti szellőre, és az jutott eszembe, milyen kellemes lehet olyankor egy szolidan elegáns fekete csipke a vállamon. A minták között keresgélve szemembe ötlött az, amit egy kedves tűbarátném révén kaptam - itt is köszönöm szépen! Így született a Shetlandom. 
Minta: Shetland triangle lace shawl by Evelyn A. Clark
Fonal: Schaffhauser Lambs Wool 235m/50g
Tű: 3,5mm
Méret: 106x41cm


2011. január 18., kedd

Ez+az

Megjelent az új Knitty! A Cartouche eléggé esélyes nálam:).

Versenyszabályozást (is) tanulgatva ezt találtam: tudnivalók az internetes vásárlásról.
Nincs apropója, csak úgy általában érdemes tudni az ilyesmit mind eladónak mind vevőnek. Az elállási jog, illetve kizárásának esetei különösen érdekes - szerintem.

Hoztam nektek zenét is:


2011. január 14., péntek

Valami új és némi régi

Íme a nyakmelegítő a sapimhoz, még blokkolás nélkül, kicsit hullámosan. Fonal ugyanaz, két szállal, 4,5mm-es tűvel körben kötve, 10dkg. Minta szintén a Blattlhuat.
 Készülget a kesztyű is, ezt a fonal egy szálával, 2,25mm-es tűvel kötögetem. Segédtűnek fogpiszkálót !:)) használok, és bármennyire furán hangzik, lehet, hogy az ujjakat is azzal fogom kötni, mivel még nem szereztem be rövid zoknitűket, ezek a hosszabbak pedig máris útban vannak :).

Anice juttatta eszembe, hogy régen mennyire kedveltem a különböző struktúramintákat. Íme két pulcsi, mindkettő kamaszkorú. A férjem pulcsiját az 1994 szeptemberi Verenából, a sajátomat 1993 májusiból kötöttem. De jó is volt, amikor még lehetett kapni színvonalas magyar nyelvű kötős magazinokat!



2011. január 10., hétfő

Van már nekem

- tüszős mandulagyusziból gyógyuló Bendikém,
- beretem,
- egy nap alatt abszolvált, két sikeres vizsgám - (az egyik ráadásul jeles! Hi-he-tet-len!)

Szóval e pillanatban kivételesen elégedett vagyok önmagammal. Bár ha még sokáig blogbejegyzek ahelyett, hogy a gyerkőc röpke alvásidejét tanulásra fordítanám, akkor az elégedettség nem sokáig fog tartani.

A gyerekről és a vizsgákról: Bendike elég rosszkor lett nagyon beteg, egy éjszaka és egy egész nap csak néha ment a láza 38 alá, hűtőfürdőtől a kétóránkénti váltott-gyógyszeres lázcsillapításig minden volt. Aztán kapott valami lórúgásos antibiotikumot, egy óra múlva lement a láza, és nem ment fel újra. A kedélye jó, az étvágya rendben, és nagyon élvezzük egymás társaságát.
A vizsgákról az a hír terjengett, hogy nem lehet puskázni (amikor elkezdtem ezt a képzést, nagyon meglepődtem, mennyire általános a nem megengedett eszközök használata,  én korábban egyáltalán nem tudtam, nem is szerettem puskázni), ráadásul az egyiket nagyon szigorúan javítják, szóval izgi volt ilyen minimális tanulásra fordítható idő alatt egyszerre kettőből készülni. Két nagyon különböző téma (ha esetleg érdekel valakit: A nem vagyoni kártérítés új irányai és az Európai Unió jogrendszere), így nem keveredett a fejemben a tananyag. Szerencsére utolsó pillanatig tudok tanulni, így aztán hajnal öttől EU-t tanultam, ezt kilenctől írtuk, majd tíztől egyig próbáltam növelni az esélyeimet a másikból - ez "csak" hármas lett. A lényeg: letudva, koncentrálhatok a következőkre.

A sapiról: december közepén kezdtem el, hosszú és nehéz szülés eredményeként szombaton lett kész. A végeredmény még korántsem tökéletes, de hordható minősítést adtam neki. Volt egy elképzelésem, ehhez kinéztem egy mintát, megkötöttem, olyan lett mint a képen, de pocsékul állt. Ezután még többféle variáció következett (kisebb mintaegység, kisebb tű, kevesebb szemre kezdeni, többet szaporítani, rövidebbre, hosszabbra, másként fogyasztani, stb),  a képen látható asszem az ötödik. Hogy miért nem jó nekem a mások által sokszor megkötött, mindenkinek jól sikerülő beret-minta? Kötés közen többször is feltettem magamnak ezt a kérdést, de megválaszolni nem tudtam. Talán mert mintásat akartam.
Készül hozzá nyakmelegítő és kesztyű is. A párom szerint májusra talán készen is lesznek :). Szerintem: " a tél idén még sokáig tarthat, sőt, lesz jövőre is":)).

Minta: Blattlhuat by Angelika Luidl - ingyenes a Ravelry-n - változtatásokkal.
Fonal: Sissi 20% gyapjú, 80% akril 50g 150m (két szállal) - 12dkg, fonalfalós.
Tű: 3,5mm körkötő, majd zoknikötő



Ennél jobbat nem sikerült, de különösebben nem is bánom :)

2011. január 4., kedd

Mohair nyakmelegítő

Egyszerű, gyors kis darab. Még akkor készült, amikor úgy volt, hogy utazgatós, rokon-barát-látogatós téli szünetünk lesz. Aztán közbeszólt, pontosabban közbeköhögött három lurkó, ebből kettő sino-bronchitises lett, szóval utazás helyett elővettük az infralámpát naponta 3x, gyerekenként 10-15 percre. Szerencsére a betegek meggyógyultak (kop-kop-kop valami fára, tudom, babonaság, de biztos ami tuti), és a nyakmelegencs is elkészült. 
Minta: Windshield Loose Lacy Neckwarmer by Lisa Ashton, ingyenes a ravelry-n
Fonal: ismeretlen nevű, puha, szőrös, tűzpróbára gyapjú-szagú, ránézésre mohair tartalmú, 4dkg.
Tű: 4,5mm 80cm-es körkötő.
 90 szemre kezdtem, lehet, elég lett volna kevesebbre is, könnyebb lenne viselni, jobban melegítene.


Egy időre ennyi a mutogatnivalóm. Most vár rám néhány vizsga, közben továbbküzdök a sapimmal.